Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić poručio je u ponedjeljak da je nedostatak kvalificirane radne snage postao glavna prepreka rastu u mnogim zemljama, pa je nužno stvarati okruženje koje će poticati ostanak, što između ostalog uključuje i podizanje plaća.

Vujčić je to poručio na otvaranju međunarodne konferencije “Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi”, koju HNB zajednički organizira s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Konferencija je usredotočena na tržište rada i demografske izazove, budućnost rada i politike potrebne za održiv gospodarski rast i dostizanje razine dohotka razvijenih zemalja zapadne Europe. Uz predstavnike MMF-a i HNB-a, na njoj sudjeluju i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, kao i petnaestak guvernera središnjih banaka i ministara financija iz srednje, istočne i jugoistočne Europe, predstavnici Svjetske banke, Europske komisije, Banke za međunarodne namire i drugih institucija, te ugledni stručnjaci sa sveučilišta Oxford, London i Tartu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay