Nevjerojatno otkriće nakon najveće nabave vatrogasnih vozila u hrvatskoj povijesti. Isporučena su i bez ugovora, država je sve platila, a pošteni gradovi su ispali budaletine

Državno odvjetništvo ih je pritisnulo da naplate dug od 20 milijuna kuna od 16 gradova i općina koje su ostale dužne za vatrogasna vozila koja su dobila.

Ali onda je analiza pokazala da je 20 milijuna kuna tek kap u moru. Za taj dug barem postoje ugovori i obveza plaćanja. Ali još 94 grada i općine nemaju baš nikakav ugovor te nisu platili ni lipe za 94 vozila koja su dobili. A tih 94 vozila su vrijedna 142 milijuna kuna i sve je isplatio državni proračun umjesto njih.

– Morali su imati neki mig da ne moraju platiti i da ih nitko neće ništa pitati jer se inače to ne bi moglo dogoditi – kaže nam taj sugovornik.

Hrvatska je u prosjeku jedno vozilo platila 3,7 milijuna kuna, što je bila izuzetno visoka cijena. Primjerice, na posljednjem natječaju za 70 vatrogasnih vozila prosječna je cijena nešto više od 2,5 milijuna kuna.

Ali sve bi ostalo na tome da u Washingtonu, na osnovu prijave i dokumentacije zviždača, nije pokrenuta istraga protiv Daimlera. Daimler je sklopio nagodbu i priznao mito pa su bili obvezni surađivati. U hrvatskom slučaju u dokumentaciji je stajalo da je Daimler utrošio 4,7 milijuna eura. Od toga je preko svoje tvrtke kćeri ETF ozaljskom IM Metalu isplatio tri milijuna eura, od čega bi dio novca bio namijenjen za mito Vladinim dužnosnicima.

Ove godine je potpisan novi ugovor za 70 vozila koji će završiti u županijama, a vrijednost je 178,7 milijuna vozila. Uz to, stižu i cisterne i vozilo za razminiravanje pa je vrijednost cijelog posla viša od 256 milijuna eura. Ovaj put je 85 posto novca osigurala Europska unija. Ali i taj natječaj nije prošao bez repova. MUP je ugovorio isporuku s poljskom tvrtkom WISS, a sporni su budući servisi. Jer tvrtka koja se javila s WISS-om nema servisnu mrežu u Hrvatskoj. Pa je pitanje hoće li je uspostaviti do isporuke vozila do kraja godine.

Cijeli članak možete pročitati na: express.24sata.hr

Foto: Pixabay