U sklopu drugog EU tjedna makroregionalnih strategija (EU MRS Week) koji se u organizaciji Europske Komisije, Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku DG REGIO održava ovaj tjedan on line pod geslom „Ponovno poveži, preispitaj, oporavi“ (Reconnect, Rethink, Recover), drugi dan događanja više od 170 sudionika privukla je tema „Doprinos EUSAIR / EUSDR prioriteta ekonomskom i investicijskom planu za Zapadni Balkan“.

Cilj događaja bio je istražiti kako se dogovoreni prioriteti dviju europskih makroregionalnih strategija Jadransko jonske EUSAIR i Dunavske EUSDR podudaraju s onima iz Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan (EIP) kako bi se uskladilo djelovanje, osigurao brži početak provedbe makroregionalnih projekata i ubrzao gospodarski oporavak i razvoj regije Zapadnog Balkana.

9 milijardi eura za Zapadni Balkan za razdoblje 2021-2027.

„Zapadni Balkan sastavni je dio Europe i geostrateški prioritet Europske unije, a budućnost cijele regije leži u EU“, istaknula je u svom govoru o stanju Unije od 14. rujna 2020., predsjednica von der Leyen

20 milijardi eura Jamstva za Zapadni Balkan

Investicijski kapacitet regije, uz EIP i 9 milijuna eura iz IPA programa, trebao bi biti pojačan i mobilizacijom novog Jamstva za Zapadni Balkan (Western Balkans Guarantee facility), s ambicijom da potencijalno prikupi ulaganja do 20 milijardi eura. Jamstveni fond za Zapadni Balkan uspostavit će se u okviru post-2020 EU External Action jamstava te Europskog fonda za održivi razvoj plus.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay