Godinama dolazak Abramovičeve jahte “Eclipse” na sidrište u blizini Cavtata izaziva natjecanje medija u opisivanju “predivnih linija, čarobnih salona, svemirske rasvjete…” Ništa drugačije nije ni s jahtama bogatih šeika, ruskih naftaša, burzovnih mešetara i drugih “velikana” kojima je dubrovački akvatorij redovita ljetna, usputna stanica.

Međutim, malo je poznato da naša lokalna uprava i država od tih istih jahti ubere tek “siću”.

Spominjana Abramovičeva jahta, duga čak 163 metra, za višemjesečno sidrenje između Plata i Cavtata ne plaća nikome ništa! Točnije, nula kuna u proračun!

Pitamo li se – tko je tu lud? Tako vrijedna jahta, i ne samo ona, plovi našim morem doslovno besplatno. Čak i mali ribari i kupači koji se sa svojim barkama usidre blizu njih u Župskom zaljevu plaćaju državi dozvole, vezove i slično kako bi imali plovila za svoje gušte.

Mnogim jahtašima i ljubiteljima mora možda je teško shvatiti način naplate i službi koje naplaćuju ono malo što je zakonom određeno. Naime, na području Dubrovačko-neretvanske županije imamo oko 80 lučkih područja na kojima djeluju četiri lučke uprave: Dubrovnik, Korčula, Vela Luka i Dubrovačko-neretvanska županija.

Županijska lučka uprava Dubrovnik skrbi se i naplaćuje na svojem području od hotela “Belvedere” na jugu do kraja Šipana na sjeveru. Isto tako, korčulanska i velolučka lučka uprava brinu se o svojem području, a dubrovačko-neretvanska o svim drugim područjima za koja se ne brinu tri prethodne. Bilo je želja za otvaranjem još više kapetanija jer im je zakonom iz 2003. godine to bilo omogućeno, ali zbog financijskih i praktičnih razloga nije im udovoljeno.

Jahtaš, ako imalo vodi računa o sidrenju svojeg plovila, može doslovno mjesecima, cijelo ljeto, ploviti od sidrišta do sidrišta, od Prevlake do Savudrije, i ne plaćati ništa. Na našem bližem području jedina sidrišta na kojima se obavlja naplata su između Lokruma prema gradu i oko otočića Dakse, za koja se skrbe dvije različite lučke kapetanije.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay