Pandemija koronavirusa osujetila je plan ACI-ja da svoje marine na Jadranu uveže zračnim putem.

Da se nešto događa po tom planu, moglo se naslutiti još potkraj 2019. godine. Tada se ova strateška turistička tvrtka u većinskom vlasništvu hrvatske države našla među kupcima dijela imovine propalog European Coastal Airlinesa (ECA), koji je do 2016. hrvatske otoke povezivao hidroavionima. Radilo se konkretno o pontonima koji su bili na području Splita i Lošinja, kao i nekoliko kioska koji su služili za prodaju karata u lukama.

Kako nam je tada potvrdio stečajni upravitelj Vlaho Monković, ACI je pregovarao i s tvrtkama koje su istu opremu kupile u prethodnim krugovima javne dražbe.

POGODUJE IM ‘SCHENGEN’

– Pontoni su u odličnom stanju, nisu “raubani”, skoro su kao novi – komentirao je Kristijan Pavić, prvi čovjek ACI-ja, dodajući znakovito kako je “ideja povezivanja našeg kopna i otoka dobra, značajna za hrvatski turizam, ali prethodni vlasnici koncesije nisu propali bez razloga”.

Prije godinu i pol dana, barem u javnosti, sve je ostalo na tome, ali je ACI u tišini nastavio raditi na projektu. Slobodna Dalmacija ovih dana imala je uvid u poslovni plan, koji pod radnim nazivom “FlyACI” razrađuje ideju zračnog povezivanja preko dvadeset ACI marina na našoj obali i otocima. Izradili su ga inženjeri Zdravko Delić Roman Cvek zajedno s ekipama svojih tvrtki iz Zagreba, odnosno Pule.

Ovaj dvojac poznat u hrvatskim aerokrugovima poziva se na činjenicu da je u strategiji razvoja ACI-ja postavljen cilj da se što veći broj njegovih marina digne na kategoriju pet sidara (ekvivalent pet hotelskih zvjezdica), čime bi se prilagodilo klijenteli veće platežne moći, što su vlasnici brodova od 15 metara pa naviše.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay