Njemački Commerzbank obavijestio je svojeg klijenta u Hrvatskoj da će mu od 1. srpnja početi naplaćivati mjesečnu naknadu od 4,90 eura za vođenje tekućeg računa neovisno o tome koliki je iznos na njemu.

Premda je ta usluga dosad bila besplatna, kako navodi u obavijesti, banka je više ne može nuditi “zbog promijenjenih tržišnih uvjeta kao što su niske kamatne stope”. Naplata vođenja tekućeg računa u hrvatskim je bankama odavno uvriježena praksa, u prosjeku stoji oko 15 kuna mjesečno, ali ono što njemačke štediše zabrinjava mnogo više od naknada negativne su kamatne stope.

Najveće njemačke banke, Deutsche bank i Commerzbank, još su prošle godine najavile da će novi klijenti s iznosima štednje iznad 100.000 eura morati banci plaćati godišnju kamatu od 0,5 posto jer više ne mogu apsorbirati negativne kamatne stope ECB-a.

Kako klijenti ne bi bili na gubitku, same ih banke potiču da novac preusmjere drugdje, da ga investiraju ili da putem popularnih online platformi štednju prebace u neku od europskih banaka u kojima još mogu dobiti kakav-takav prinos.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay