Goran Aleksić iz Udruge Franak gostovao je u Novom danu te je objasnio kako stoje po pitanju tužbi za konvertirane i nekonvertirane kredite.

Govoreći o Zakonu o konverziji i povlačenju revzije sa suda EU-a, Goran Aleksić je rekao: “Na Vrhovnom sudu je povučena revizija predmeta koji je sad na EU sudu. Zato se predmet na sudu EU-a mora ukinuti, radi se o toksičnom predmetu koji je Vrhovni sud poslao na odlučivanje na sud EU-a. To je perfidan pokušaj da Vrhovni sud opere nečistu savjest jer oglednim postupkom nije riješio ništa. Tužitelj je odlučio povući reviziju jer je štetna za potrošače.”

Iščekivanje odluke Vrhovnog suda

Na pitanje koliko je važna uloga Vrhovnog suda u cijelo postupku, kazao je:

“Vrhovni sud je nasjeo na kampanju banaka gdje je sve njihove tvrdnje uzeo u obzir u utvrdio sve što su tražili – da je konverzija valjana, da je konverzijom nastao novi pravni osnov. Sramotno je postupio Vrhovni sud, a o obeštećenju nisu odlučili niti su htjeli odlučivati, nisu uzeli primjedbu udruge, samo primjedbe banaka i postupio je onako kako su banke od njega zahtijevale.”

Ističe da se još niz predmeta rješava na Vrhovnom sudu po pitanju ništetnih ugovora.

“Vrhovni sud već tri godine ima predmete koji se tiču ništetnosti ugovora na stolu i još nije riješio ta pitanja. Mnogi žele tužiti, treba im pravna sigurnost. Zašto Vrhovni sud odugovlači, ne znam. Pitanje je i potraživanja kamata iz CHF kredita, nije jasno jesu li preplaćene. Moraju dati odgovor i imamo li pravo na obeštećenje nakon konverzije. Kako Vrhovni sud odluči, tako će suditi i ostali sudovi u Hrvatskoj”, naglasio je.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com