Tekuća globalna kriza je kriza povjerenja, jer vlade nisu tu da služe narodu – vlade su tu da narod iskoriste za orgijanje povlaštene manjine. A što se tiče slobode, Louis Brandeis je rekao: ‘Možemo imati demokraciju ili možemo imati bogatstvo koncentrirano u rukama nekolicine – ali ne možemo imati oboje.’

2.750 milijardera sada kontrolira 3 posto svjetskog bogatstva, u odnosu na 1 posto iz 1995. godine – što ih čini bogatijima od polovice planeta, prema novom izvješću grupe koju je osnovao ekonomist Thomas Piketty. U međuvremenu, u 2020. je 100 milijuna ljudi potonulo je u ekstremno siromaštvo, dok najbogatijih 10 posto sada posjeduje 76 posto globalnog bogatstva, a najsiromašnija polovica samo 2 posto.

Jaz u bogatstvu je otprilike jednako velik kao što je bio prije više od jednog stoljeća kada je industrijalizacija i stvaranje kapitalističke klase vlasnika sredstava za proizvodnju dovelo do golemih razlika između bogatih i siromašnih, utvrdio je Svjetski laboratorij za nejednakost. Studiju su koordinirali Piketty, stručnjak za nejednakost poznat po svojoj knjizi ‘Kapital u dvadeset i prvom stoljeću’, kao i kolege stručnjaci za nejednakost Emmanuel Saez i Gabriel Zucman sa Sveučilišta Kalifornija na Berkeleyju.

Od 1995. godine svjetsko stanovništvo povećava svoje bogatstvo za oko 3,2 posto godišnje, od čega najbogatijih 1 posto uzima trećinu, a donja polovica samo dva posto. 0,000001 posto najbogatijih, poput Jeffa Bezosa i njegovih 51 kolega najbogatijih milijardera, povećavali su svoje bogatstvo za više od 9 posto godišnje tijekom tog vremena, pokazalo je istraživanje.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr