Predstavnica Njemačke u Vijeću Europske središnje banke poručuje kako se rast cijena kuća mora dodati na indeks potrošačkih cijena

Napokon je netko važan u svijetu centralnog bankarstva progovorio o problemu službenih statistika temeljem kojih se donose odluke o centralnobankarskim operacijama. Naime, podatak o kretanju indeksa potrošačkih cijena smatra se u svijetu centralnih bankara vrlo važnim jer ukazuje na to kreće li se inflacija u skladu s očekivanjima.

No, uobičajeni indeks potrošačkih cijena, koji gledaju u središnjim bankama, ne uključuje kretanje cijena stanova i kuća, dionica ili kriptovaluta. U svojem zadnjem istupu, njemačka predstavnica u Vijeću Europske središnje banke (ESB), Isabel Schnabel, rekla je kako se više ne smije ignorirati rast cijena kuća u eurozoni pri donošenju odluka o monetarnoj politici.

“Ako bi uključili rast cijena kuća, imali bi značajni utjecaj na izmjerenu inflaciju”, naglasila je njemačka ekonomistica te poručila kako se visoki rast cijena kuća u EU napokon mora uzeti u obzir.

Eurostat – Grafikon Eurostata gdje krivulje kretanja cijena kuća i najamnina govore same za sebe, ali ih centralni bankari službeno ne vide

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr