U moru različitih nameta koji nas svakodnevno pritišću možda je najteže nositi se s onima koje nam naplaćuju banke. Njima plaćamo sve više naknada, i taj je namet, uz prihod od kamata, najizdašniji izvor njihova prihoda. Banke su najavile da će iznosi naknada i u ovoj godini rasti

U većini hrvatskih banaka u protekle dvije godine porasle su neke od brojnih naknada vezanih uz vođenje računa, internetsko bankarstvo, kreditne transfere, trajne naloge, kartične usluge i podizanje novca na bankomatu. Banke su na naknadama, odnosno proviziji u prvih deset lanjskih mjeseci zaradile četiri milijarde kuna, javlja HRT.

Rast naknada nije izolirani hrvatski slučaj. Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo EBA istražuje utemeljenost povećanja nekih bankovnih naknada u EU-u. EBA razmišlja o novoj regulativi kojom bi se strože kontrolirale naknade koje banke naplaćuju klijentima, možda čak i ograničile. Time bi bile obuhvaćene i banke u Hrvatskoj.

‘Banke ostvaruju relativno visoke prihode iz tih naknada i provizija koje su vezane uz kartično poslovanje, ali koje su uobičajene u europskim zemljama. Ali troškovi bankarskog sustava su nešto veći nekog u drugim zemljama i manja je konkurencija među bankama. Banke u Hrvatskoj nisu konkurentno tržište, iako je izrazito visoko regulirano’, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

Naknade su se našle “na meti” regulatora jer se sumnja da njihovo mijenjanje nije vezano uz neki konkretni parametar, nego ih banke u pojedinim zemljama Unije određuju arbitrarno i jednostrano. Bankovne naknade u Hrvatskoj regulira HNB.

‘Jedna od tih naknada su naknade za vođenje računa umirovljenika koja će porasti za jednu kunu. Ona se nije dirala dugi niz godina i nakon ovog povećanja bit će jedna od najkonkurentnijih na ovom tržištu’, dodaje Gabrić.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay