Inicijatori “Mog osnovnog dohotka”, kako se naziva udruga, uvjereni su da bi bezuvjetna isplata novca svim građanima riješile mnoge probleme današnjeg života

Prijavilo se više od dva milijuna ljudi, a na kraju je odabrano 122. Od 1. lipnja 2021. godine pa u iduće tri godine oni će mjesečno dobivati osnovni dohodak odnosno najnižu plaću od 1.200 eura. Ovo je dio pilot-projekta cilj kojega je istražiti učinak bezuvjetnog osnovnog dohotka (UTD).

Sudionici nisu morali dokazivati ​​nikakvu potrebu za novcem i tijekom projekta smiju raditi što i koliko žele. Oni nemaju nikakve obveze prema financijerima projekta, izuzev što moraju „popuniti sedam online-upitnika u roku od tri godine trajanja studije”, stoji na web-stranici projekta. Dodatnih 1.380 ljudi također ispunjava upitnike svakih šest mjeseci, ali ne prima osnovni dohodak, već samo naknadu za utrošeno vrijeme. Izabrani su nasumično, piše Deutsche Welle.  Novac dolazi od oko 150.000 privatnih donatora i primaoci ga ne moraju oporezivati. To je poklonjeni novac u visini od 43.200 eura po sudioniku, ukupno oko 5,2 milijuna eura. Projekt je pokrenulo neprofitno udruženje u Berlinu.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay