Unatoč cijeni i težini postavljanja podmorskih kabela, oni su daleko jeftiniji i učinkovitiji od, na primjer, uspostavljanja satelitske povezivosti. S tim da je protok podataka optičkim kabelima neusporedivo brži nego što bi putem satelita ikada mogao biti a i kapacitet prijenosa podataka optikom možda nikada neće biti dostignut kod satelitskih tehnologija.

 Optička vlakna omogućuje prijenos podataka brzinom bliskom brzini svjetlosti. Optički kabeli starije izrade mogu prenositi podatke jednake 1.500 HD filmova u sekundi. 

Sateliti se još uvijek koriste u udaljenim dijelovima svijeta, poput Antarktike, u istraživačke svrhe, gdje su podaci strogo raspoređeni i nemoguće je streamati filmove ili preuzimati velike datoteke.

Prema podacima TeleGeography u svijetu je 486 podmorskih kabela preko kojih pređe čak 99 posto globalnih digitalnih podataka. Dobar dio tih kabela je u vlasništvu Alphabeta, matične tvrtke Googlea, Mete, vlasnika Facebooka, Instagrama i WhatsAppa te Amazona i Microsofta. Apple se za razliku od njih odlučio za suradnju s specijaliziranim operaterima podmorskih kabela umjesto samostalnog investiranja. 

Posao izgradnje podmorskih kabela je samo za one koji mogu financirati skupe projekte. Naime, transatlantski ili transpacifički podmorski je projekt od više od 300 milijuna eura, no investitoru se isplati jer na njemu može ostvariti višestruku zaradu.

Cijeli članak možete pročitati na: mreza.bug.hr