NEW YORK 20. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Američka kartična kuća American Express izvijestila je o manjoj dobiti u četvrtom tromjesečju zbog pojačane potrošnje na marketing i promociju u sklopu nastojanja da budu konkurentniji na tržištu.

U razdoblju od listopada do prosinca ukupna neto dobit kliznula je 8,2 posto, na 825 milijuna dolara ili 88 centi po dionici.

Ukupni prihodi bez troškova kamata smanjeni su 4,4 posto i iznosili su 8,02 milijarde dolara.

U promatranom razdoblju izdano je 1,6 milijuna novih kartica u SAD-u i 2,4 milijuna globalno, naveo je u četvrtak u telekonferenciji s novinarima financijski direktor Jeffrey Campbell.

AmericanExpress ima teškoća od gubitka unosnog partnerstva s Costco Wholesale Corpom, čiji je udio u potrošnji po AmEx-ovim karticama u 2015. iznosio osam posto. Početak mandata novog američkog predsjednika Donalda Trumpa ulijeva im optimizam jer očekuju blažu regulativnu za banke i snažniji gospodarski rast, a time i pojačanu potrošnju klijenata.

U cijeloj 2017. godini očekuju dobit po dionici u rasponu od 5,60 do 5,80 dolara, što je više-manje u skladu s važećim prognozama.

“Procjena se temelji na skupu prioriteta koji bi nam trebali osigurati snažnu poziciju za 2018. i godine koje dolaze”, tumači izvršni direktor Kenneth Chenault.

Financijski direktor pak upozorava da će im dobit i prihodi u tromjesečnim razdobljima u ovoj godini biti prilično neujednačeni, s nižim rastom u prvom tromjesečju.

(Hina)