Nakon prošlogodišnje isporuke prvog polarnog kruzera Hondius, koji je odradio svoju prvu arktičku i antarktičku sezonu, u Brodograđevnoj industriji Split položena je kobilica za novogradnju 485. Radi se o putničkom broda za krstarenja polarnim područjima, koji će nositi ime Janssonius.

„Nakon što je prvi brod isporučen u zadanim rokovima i nakon što je izgrađen s profitom za Brodosplit, a i država je na njemu zaradila, nizozemski brodovlasnik je naručio i gradnju još jednog gotovo istog broda. Znači, kupac nije odmah naručio gradnju dva broda, već je nakon što se uvjerio da je kvalitetno izgrađen prvi, naručio još jedan. Ovo je u novije vrijeme popularna klasa kruzera, za koju vjerujemo da je kriza neće pogoditi poput drugih segmenata kruzinga.“, istaknuo je Tomislav Debeljak.

Debeljak je otkrio da Brodosplit nije toliko pogodila posljednja kriza kao neke druge segmente gospodarstva. „Imali smo, doduše, zastoje prilikom isporuke materijala ali taj problem je sada iza nas. Ukoliko dođe do drugog vala epidemije mi ćemo se prilagoditi situaciji. S obzirom na stanje u kojem se nalazi Brodosplit, ne bi trebala pogoditi nikakva dugoročna kriza.“, naglasio je Tomislav Debeljak.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay