Lista isključenih banaka uključuje 7 od 10 najvećih financijskih kuća inače uključenih u emisije državnih i nadnacionalnih dugova

Europska unija isključila je 10 velikih banaka iz posla prodaje novih EU obveznica kojima se financira EU fond oporavka od 800 milijardi eura. Razlog isključivanja su raniji slučajevi tržišnih manipulacija tj. kršenje propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.

Među isključenima su velika imena svjetske financijske industrije poput JPMorgana, Citigroupa, Bank of America, Barclaysa, Natixisa, Nomure, NatWesta, Deutsche Bank, Credit Agricole i UniCredita.

Zadnjih pet spomenutih ne smije imati veze s novim EU obveznicama zbog presude koja je pala prošli mjesec, a prema kojoj su formirali kartel tijekom dužničke krize eurozone prije više od deset godina.

Citigroup, JPMorgan i Barclays isključeni su uz NatWest jer je prije dvije godine otkriveno kako su manipulirali deviznim tržištima između 2007. do 2013. godine te drugih financijskih skandala.

Deutsche Bank i Credit Agricole ne smiju sudjelovati u emisiji novih obveznica EU jer je u ožujku presuđeno da su oformile kartel za trgovanje obveznicama.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay