Globalna ekonomija pod velikim je rizicima od nestabilnosti zbog turbulencije unutar bankarskog sektora, upozorava Kristalina Georgieva, izvršna direktorica IMF-a. Istaknula je kako rastuće kamate stvaraju dodatan pritisak na dužnike i na vjerovnike. Očekuje pogoršanje zbog aktualnog rata u Ukrajini, te zbog oporavka od pandemije koronavirusa.

Je li strah opravdan?

“U vrijeme viših razina duga, brzi prijelaz s dugotrajnog razdoblja niskih kamatnih stopa na puno više stope, koji je neophodan za borbu protiv inflacije, neizbježno stvara stres i pojačava ranjivost, kao što svjedoče nedavna kretanja u bankarskom sektoru u nekim naprednim gospodarstvima,“ rekla je Georgieva na konferenciji u Pekingu.

Iz EU centralne banke također strahuju da će problemi u bankarskom sektoru usporiti rast i pogoršati inflaciju. Problemi u Credit Suisse kao i kolaps SVB-a kod šire javnosti uzrokovali su strah vezan uz stabilnost u bankarskom sektoru. U skladu s time, mnogi se pitaju kakve su posljedice ne samo za sektor, već i za društvo. Zanima ih očekuje li nas još jedna velika financijska kriza.

Banke su otporne, ali ulagači su oprezni

Iz Mazarsa ističu kako je ponavljanje scenarija iz 2008. malo vjerojatno, iako se na prvi pogled čini kako sve tomu vodi, ne samo zbog banaka, nego i zbog pada stabilnosti crypto valuta. 

Cijeli članak možete pročitati na: womeninadria.com

Foto: Pixabay