Strepnja od energetske krize sve više jenjava o čemu najbolje svjedoči silazni trend cijena energenata. Najveći pad bilježe cijene plina, koja su potonule na najnižu razinu u zadnje dvije godine. Što se događa na tržištu plina i možemo li biti sigurni da se neće ponoviti šokovi iz protekle godine?

Terminska cijena prirodnog plina u Europi potonule su u prošli tjedan na 23,1 euro za megavat-sat dosegnuvši najnižu razinu u posljednje dvije godine. Tako niska cijena nije viđena od ljeta 2021. kada je Rusija prvi put počela ograničavati opskrbu plinom u Europi uoči svoje agresije na Ukrajinu.

Od tada smo svjedočili dramatičnom rastu cijene koji je kulminirao prošlog ljeta kada je vrijednost plina na referentnoj europskoj burzi, nizozemskom TTF-u dosegnula vrhunac na više od 340 eura po megavat-satu, nakon što je Rusija radikalno smanjila izvoz plina u Europu, potaknuvši inflaciju i naglo povisivši račune za energiju. Slične cijene zabilježene su i na mađarskoj burzi HUDEX koja je referentna za hrvatsko tržište.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay