Najskuplji najam stana trenutačno u ponudi u Dubrovniku iznosi nešto više od 11 tisuća kuna mjesečno. Taj je primjer pravi medijski mamac, dovoljan da Dubrovnik opet završi na pijedestalu kao prvi među najskupljima.

Ipak, radi se o luksuzno uređenom stanu u novogradnji, u blizini gruškog bazena, površine od 120 četvornih metara s dva garažna parkirališna mjesta.

To je gornja granica cijene najma koja se nađe po oglasnicima, donja je oko dvije tisuće kuna za male garsonijere. Dvije su činjenice koje priznaju i agenti nekretninama: Dubrovnik nema dovoljno stanova u ponudi, a najam je preskup.

Trenutačno se nude garsonijere u Gružu za 2500 i 3000 kuna, nešto stariji stan od 88 kvadrata u Lapadu za 3000, stan od 60-ak kvadrata na Donjem Konalu za 3750 kuna, stan od 120 kvadrata na Nuncijati i 60-ak četvornih metara u Zlatnom potoku za 5000, trosobni stan od 74 kvadrata u Hladinici za 5700 i stan od 120 kvadrata na Pločama za 6770 kuna mjesečno.

Je li Dubrovnik s ovim cijenama uistinu najskuplji u Hrvatskoj? Splitske cijene nisu ništa manje, vidljivo je to po oglasima, a to dobro znaju i Dubrovčani koji, primjerice, iz zdravstvenih razloga unajmljuju stanove na Firulama.

I tamo je na snazi čitav raspon cijena, pa se garsonijeru može naći za oko 4000 kuna na mjesec dana, a stančić od 45 kvadrata za 6000 kuna, bez režija. U jednom oglasu, splitski najmodavac koji nudi stan u najam na duže vrijeme od podstanara traži dokaz o zaposlenosti i nekažnjavanju!

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Pixabay