Pedeset godina stara je ideja o pokretanju farmaceutske industrije na području Splita i Dalmacije, pola stoljeća o tome se pisalo, lamentiralo i domunđavalo. Za koji mjesec – doduše stidljivo i postupno – s radom napokon počinje prva tvornica lijekova. Nadomak Splita, u Dugopolju.

Zgrada je zapravo već dovršena i za useljenje će biti spremna koncem veljače ili početkom ožujka, a već je i – kako se to stručno objašnjava – ‘validirana’, odnosno certificirana za rad.

Pomalo je neobično da se u ovako nešto upušta jedna javna ustanova, Županijske ljekarne, a još rjeđe ćemo vidjeti da kompletno ulaganje financira vlastitim sredstvima.

U samom Galenskom laboratoriju, pak, radi četrdesetak magistara i farmaceutskih tehničara. Niz stručnjaka poslan je na specijalizacije iz tehnologije, analitike, kontrole lijekova, dermatologije, kozmetologije…

‘ U Dugopolju ćemo moći proizvoditi sve galenske pripravke, kao i magistralne lijekove propisane od liječnika, a također možemo proizvoditi po uvjetima propisanim za farmaceutsku industriju. Imamo ideju u naše proizvode ugraditi mirise i okuse Dalmacije, od smilja do začinskog bilja, pa kreirati jedinstvene i prepoznatljive, gotovo unikatne proizvode za koje sigurno postoje tržišne niše’, dodaje ravnatelj Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović .

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay