Vlasnik poznatog splitskog restorana: I ja razmišljam otići vani.. Perač posuđa iz Indije ili Nepala, sjekač povrća iz Bangladeša, ako ima sreće kuhar iz Makedonije, može i iz Brazila, iz Meksika, ma odakle god da stignu ako imaju znanja i volje za rad, ovo su ljeto na našoj obali i više nego dobro došli. Predsezona je pred vratima, a radne snage nema, nedostaju kuhari, konobari, perači, sjekači, pospremači… Ali zato ima dalekih tržišta rada, pa će nam ove godine na pečalbu stići radnici iz Bangladeša, Nepala, Indije, Filipina.. Ugostitelji vape, traže, snalaze se na sve strane, ali kako čujemo mnogi ove sezone razmišljaju čak svoje objekte ne otvarati. Eto dokle je došlo.

Podosta ih je, priznaju nam, zbog nemogućnosti popunjavanja smjena odlučilo izbaciti ručak iz ponude, i ograničiti se za doručak i večeru. Ili čak samo na večeru. Onda je na sve to stigla točka na I, rat u Ukrajini koji je ugostiteljima još više otežao situaciju, naveo ih na razmišljanja o potencijalnom padu prometa, problemima s dolaskom gostiju, većim troškovima zbog inflacije, poskupljenjima. Prije četiri godine splitski chef Duje Pisac je iz Srbije doveo 800 radnika, koji su na našoj obali dočekani kao spasitelji. Pisac kaže kako u ovom momentu na području Srednje Dalmacije nedostaje četiri do pet tisuća djelatnika u ugostiteljstvu, samo u Splitu i okolini oko dvije tisuće.

– Ulazimo u ožujak, u Grčkoj u tom trenutku već starta predsezona, a kod nas sa svih strana s otoka, cijele Dalmacije, Istre čujem ‘Duje imaš koga, Duje spoji nas s nekim od onih ljudi, daj bilo šta, dovedi, poveži’… Ovo je nemoguća situacija. Jaki restorani koji imaju ime, sa stalnom, dobrom klijentelom i poznatim chefom su se davno osigurali, svatko će rado tu doći raditi. Tu je posal siguran, znaju bit i dobre manče. Ali šta s drugima.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay