Inovacije i kreativnost u poslovanju otvaraju mogućnosti za podizanje produktivnosti i rasta kompanija, istaknuto je u ponedjeljak na Danu poduzetnika, tradicionalnom skupu koji organizira Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

I predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako su u postizanju razvijenog gospodarstva inovacije i kreativnost temelj globalne konkurentnosti te kako vjeruje da će i današnji skup pokazati da osim potencijala imamo dovoljno sposobnosti, volje i snage za izgradnju modernog, učinkovitog inovacijskog sustava.

Predsjednica s optimizmom gleda na budućnost pri čemu ističe kako ohrabruju poduzetnici poput Rimca, Infobipa, Končara, Tehnixa, Ericssona i drugih koji stvaraju vrhunsku tehnologiju i vrhunska radna mjesta.

Navela je kako Hrvatska po pokazateljima relevantnih međunarodnih institucija ne stoji baš najbolje – u usporedbi s EU prosjekom po pokazateljima uspjeha u inoviranju nalazimo se u skupnih umjerenih inovatora. Ne zvuči loše, no to je skupina 14 država koje su prema razini uspješnosti u području inovacija ispod prosjeka EU, rekla je.

Podbacili smo, smatra, u području razvoja ljudskih potencijala, posebice cjeloživotnog učenja.

Prijave intelektualnog vlasništva daleko su nam nam ispod poželjne razine – Hrvatska je s 4,8 patentnih prijava na milijun stanovnika na pretposljednjem mjestu u EU, dok je to u Sloveniji 11 puta više ili 55,3 patentne prijave, istaknula je predsjednica.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Pixabay