Prošlo je 13 mjeseci od kad je Hrvatska gospodarska komora (HGK) prema novom Zakonu o HGK ukinula članarine za manje tvrtke sa do dva milijuna eura prihoda. S obzirom na to da je takvih tvrtki u sustavu bilo oko 130 tisuća, sada se za velik dio izgubljenih prihoda HGK bori na tržištu.

Ali još uvijek samo jednim dijelom jer je teret opstanka Komore pao na srednje i velike tvrtke sa preko osam milijuna eura prihoda i više od 250 zaposlenih, koje su i dalje obvezne plaćati članarinu (na mjesečnoj razini od 144 do 527 eura, ovisno o ostvarenim prihodima).

Velike tvrtke svjesne su da je sav teret opstanka pao na njih, ali nisu se previše bunile jer za članarinu od pet tisuća eura godišnje imaju, a i prilično su rezignirane oko samog djelovanja Komore. Prakticiraju već dulje vrijeme liniju manjeg otpora.

Od 130 tisuća manjih tvrtki, njih je tek 1500 nastavilo plaćati dobrovoljnu članarinu, što neki tumače kao dobar trend (u Hrvatskoj se ne plaća ono što se ne mora), a neki pravim pokazateljem dosadašnje efikasnosti komorskog sustava.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay