„Imamo velikih problema s leasing kućama“, kaže nam Vinko Darojković, direktor obiteljske tvrtke Darojković promet koja se bavi prijevozom putnika od 2005. godine, a u svojem voznom parku ima 18 autobusa.

Leasing kuće su im, zbog gospodarske krize uzrokovane korona virusom, odobrile moratorij za 13 leasing ugovora za nabavku autobusa, ali tako da za travanj, svibanj i lipanj moraju plaćati kamatu.

„Po autobusu su to rate od 17 tisuća kuna do 35 tisuća kuna, ukupno mjesečno oko 280 tisuća kuna. Ne bježim od toga da to moramo platiti, ali sada ne možemo jer ne zarađujemo“, kaže Darojković, čija tvrtka ima ugovore s četiri leasing kuće. U sličnom je problemu, tvrdi, cijeli niz autobusera koji se bave povremenim prijevozom te većini treba dulji moratorij, kao i da za to vrijeme ne plaćaju kamate.

Kako bi se organizirali i dobili pomoć on je preko WhatsAppa okupio 168 tvrtki koje su u sličnim problemima, a javili su se pismom i ministru prometa Olegu Butkoviću.

„Ludi smo, ne znamo što ćemo“, kaže. U pitanju je oko 600 ugovora o leasingu, zbrojio je, a sve te tvrtke imaju oko 1600 zaposlenika.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay