Hotelske kuće i ugostitelji u Dubrovniku u potrazi su za nedostajućom radnom snagom uoči turističke sezone 2022. godine. Burza rada zatrpana je natječajima, radnici se traže izvan granica Hrvatske, nitko ne želi ponoviti lanjsku grešku u koracima kad se zbog straha od zatvaranja emitivnih tržišta zakasnilo u zapošljavanju. Dio sezonaca je otišao u inozemstvo, dio je regrutiran na sjevernom Jadranu, a kolike su to plaće koje bi trebale privući radnu snagu?

Najniže plaće u turizmu primaju čistačice, spremačice i pomoćno osoblje u kuhinji, oko 5.000 kuna neto mjesečno, prosječna plaća konobara u nekom dubrovačkom hotelu je između 6.000 i 7.500 kuna, kaže Dolores Lujić, povjerenica Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske. Podatke za restorane nema, ali s obzirom na veliku potražnju za konobarima, uvjerenja je kako ni tamo nisu niže. Recepcionari su u rangu konobara, dok su plaće kuhara, osobito kuhara 1 i šefa kuhinje, neka sasvim druga priča.

– Na njih se uglavnom ne primjenjuju koeficijenti. Kuhari i šefovi kuhinje u vrhunskom restoranu u Dubrovniku primaju po 12.000, 15.000 do 20.000 kuna – kaže Lujić.

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr