uropska komisija predložila je početkom travnja brojne izmjene pravilnika kohezijske politike kako bi aktivirala 37 milijardi eura neiskorištenih sredstava za financiranje različitih mjera tijekom pandemije koronavirusa. U cijelom iznosu, 8 milijardi eura dolazi iz neiskorištenih sredstava predfinanciranja za 2019. godinu, a ostalih 29 milijardi eura bit će ranije isplaćeno u okviru alokacija.

Dr. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e (Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske) i predsjednik europskog udruženja energetskih agencija FEDARENE, vidi izmjene pravilnika kohezijske politike kao poruku potrošite sve što imate na ono što najviše trebate.

– Ovo je dodatak već drugom setu mjera u borbi za preživljavanje gospodarstva u doba koronavirusa, a koji sadrži 100 milijardi eura koje Komisija nudi kao zajmove državama za isplatu plaća radnicima, poljoprivrednicima i ribarima. Za programsko razdoblje 2014. – 2020. Republici Hrvatskoj je iz Kohezijskog fonda na raspolaganju bilo oko 2,56 milijardi eura.

– U prijevodu – novac je tu i novac je spreman! Sada je važno u iduća dva mjeseca napraviti smislen i realan, ali ambiciozan investicijski katalog, jake timove za provedbu u kojima će sjediti i ljudi s poduzetničkim i poslovnim iskustvom te prioritizirati investicije. Također treba pokrenuti sve natječaje koji su stali, kao što su npr. energetske obnove obiteljskih kuća i stambenih zgrada i za to koristiti sredstva iz EU fondova. Zašto se u ovom dijelu ne bi poslušala i zaposlila struka pa da ove natječaje proširimo i s komponentom konstruktivnih ojačanja radi prevencije potresa? Otvorila bi se gradilišta, građanima bi se pružila prilika da i oni sudjeluju i ulože.

Nama sada trebaju investicijski projekti koji će donijeti najveći učinak na ukupno gospodarstvo – izravni, neizravni i inducirani. Kriteriji za odluku trebaju biti što kraće vrijeme realizacije projekta te najveći mogući udio domaćih izvođača radova i pružatelja usluga. Ovo je nužno postići ako želimo hraniti naše gospodarstvo. Sada pogotovo, ali i uopće nikada nam ne trebaju kriteriji tipa najbrži prst i slične metode slučajnoga odabira.

Posebno važno bi bilo da se investicije događaju u sektorima koji imaju stratešku važnost kao što su hrana, energija i zdravstvo. Mislim da nije trenutak za graditi infrastrukturu koja će iziskivati visoke troškove održavanja, a neće generirati značajnu gospodarsku aktivnost. Posve je druga priča IT infrastruktura koja se pokazala nezamjenjiva u doba krize, a koju Hrvatska 2.0 mora koristiti puno više i puno pametnije- istaknuo je dr. Domac.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay