Hrvatska narodna banka (HNB) na čelu s guvernerom Borisom Vujčićem u srijedu popodne izvijestila je da je s Europskom središnjom bankom (ECB) sklopila dogovor o ‘valutnom swapu’ vrijedan dvije milijarde eura. To znači da će ECB od HNB-a dobiti kune u protuvrijednosti dvije milijarde eura kako bi pomogao našoj središnjoj banci u obrani tečaja i kako bi se domaći financijski sustav u dovoljnoj mjeri opskrbio eurima

To je od velike važnosti jer od početka koronakrize kuna slabi u odnosu na euro te je vrlo brzo s razina od 7,4 kune za euro pala na 7,6 kuna za euro. Cijelo vrijeme HNB je u novčarski sustav puštao eure i otkupljivao kune, na što je potrošio 2,5 milijardi eura iz svojih međunarodnih pričuva, a koje su na početku krize iznosile golemih 19 milijardi eura.

ECB je swap linijom pružio ruku HNB-u i poručio mu da stoji iza njega u obrani tečaja te da stoji iza cijele Hrvatske ako joj bude trebalo nadomjestiti eure koje nam inače tijekom špice sezone donose turisti i koji se zarađuju izvozom naših proizvoda na europska tržišta. Swap linija može se koristiti ako državi zatrebaju euri za vraćanje obveznica izdanih u toj valuti, na što isto pazi HNB.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay