EFFAT je Europska federacija sindikata u sektorima prehrane, poljoprivrede (uključujući i duhansku industriju) i turizma, koja predstavlja 115 sindikata iz 38 zemalja, ima 1,2 milijuna članova i predstavlja interese 25 milijuna radnika, a preko te federacije sindikati iz Europe jačaju svoje zastupanje članstva i prema EU tijelima.

Kongres EFFAT-a u Zagrebu se održava 7. i 8. studenoga, no većina od ukupnih 350 sudionika iz 35 europskih zemalja okupila se već početkom ovog tjedna zbog nekoliko tematskih konferencija, poput one o mladima na tržištu rada. Podršku sindikatima dala je i zastupnica Europskog parlamenta Evelyn Regner.

“U Hrvatskoj su trendovi na tržištu rada, s uvjetima i plaćama, kao i nedostatkom radnika slični kao i drugdje u istočnoj Europi, a to je da jako puno zaostaju za zapadom. I nedostatak radnika je povezan s niskim plaćama, i to je jedan od većih problema za koji EFFAT nastoji u suradnji s parterima naći rješenja, uključujući i jačanje kolektivnog pregovaranja, koje je postalo teško u cijeloj Europi. No, bez toga teško da će doći do većih plaća i boljih uvjeta rada, a time onda nema ni socijalno održive niti pravedne Europe”, upozorio je glavni tajnik Kristjan Bragason.

Poručio je i kako se EFFAT nada da će na tim problemima, kako je i obećala, dosta raditi i nova Europska komisija, jer u suprotnom bi, kako smatra, diljem Europe moglo ubuduće biti više sindikalnih i drugih prosvjeda. Iznio je primjer da je minimalna plaća zakonski definirana u Bugarskoj za sektore poljoprivrede, prehrane i turizma tek 1,7 eura po satu, dok je u Danskoj kolektivnim ugovorom definirano 18 eura po satu.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay