Banke dižu kamate na kredite i ostvaruju veliki skok dobiti, ali ne dižu kamate na štednju. O tome se raspravlja i na EU razini, u Velikoj Britaniji je parlament tražio od regulatora da ispita takvo “profiterstvo”, oglasio se i potpredsjednik Europske središnje banke, ali u Hrvatskoj se oko toga ne zbiva baš ništa. Ugledni ekonomist Željko Lovrinčević kaže da bi saborski odbori za financije ili gospodarstvo trebali pokrenuti tu temu i zatražiti analizu, kad već HNB ne reagira, a ocjenjuje da za banke nikad nije bila bolja situacija.

Je li vrijeme da banke u Hrvatskoj, s obzirom na dobiti koje ostvaruju, napokon počnu dizati kamate na depozite, a ako to ipak ne učine, ima li mjesta za neku vrstu pritiska u tom smislu od strane regulatora ili iz redova politike?

Zasad nema naznaka u tom smjeru. No, primjera za preispitivanje politike banaka ima u inozemstvu. U Ujedinjenom Kraljevstvu, primjerice, gdje su banke prijavile rekordne dobiti i pritom nisu dizale kamate na štednju, parlament je zadužio regulatora financijskog tržišta da ispita situaciju i napravi analizu jer im je takva poslovna politika zamirisala kao „profiterstvo“, odnosno očito ide na štetu klijenata-potrošača.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay