U područjima od zajedničkog interesa kao što su EU-ovi fondovi i zajednička poljoprivredna politika (ZPP), treba poticati suradnju među zemljama regije, zaključeno je u četvrtak na konferenciji agencija za plaćanja zemalja regije, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Konferencija je okupila sudionike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je kazao kako Hrvatska ima najbolju agenciju za poljoprivredna plaćanja od svih država u regiji, a zasigurno i jednu od boljih u EU-u.

“Prošli smo predpristupnu fazu ulaska u EU koja je dugo trajala, imamo vrlo educirane ljude i mislimo da možemo pomoći susjedima”, kazao je Tolušić, koji je suradnju sa zemljama regije ocijenio odličnom.

Dosta naših stručnjaka u okolnim zemljama pomaže u uspostavi sustava, kazao je.

Koliko god su procesi u predpristupnom razdoblju bili teški, donijeli su koristi i znanja, ocijenio je ministar poljoprivrede dodavši kako hrvatski poljoprivrednici osjećaju velike koristi od članstva Hrvatske u EU-u te da će za koju godinu one biti i veće.

“Hrvatska iz svog proračuna i proračuna EU-a isplaćuje 450 milijuna eura poticaja na godišnjoj razini. Na raspolaganju nam je 2,4 milijarde eura iz Programa ruralnog razvoja i zadnja dva, tri mjeseca potpisano je niz ugovora od 10 tisuća eura do nekoliko milijuna eura za izgradnju novih farmi, hladnjača, stotina hektara novih trajnih nasada itd.”, kazao je Tolušić.

Dodao je kako se puno radi i na udruživanju poljoprivrednika.

“To je ono što preporučam i smatram da poljoprivrednik najviše može postići udruživanjem”, istaknuo je.

Cijeli članak možete pročitati na: agrobiz.vecernji.hr

Foto: Shutterstock