Broj građana u Europskoj uniji kojima prijeti siromaštvo i socijalna isključenost 2030. treba smanjiti za 15 milijuna, poručili su u srijedu predstavnici Europske Komisije i Vijeća EU-a predstavljajući u Europskom parlamentu Akcijski plan za Europski stup socijalnih prava.

Akcijski plan za Europski stup socijalnih prava (EPSR) je poziv na kolektivno djelovanje u cilju daljnjeg snaženja socijalnih prava kako bi se Europa oporavila od sadašnje krize te provela nužnu digitalnu i zelenu transformaciju svog gospodarstva i društva.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta  zastupnicima su se na raspravi o Akcijskom planu za provedbu EPSR-a, uoči Socijalnog samita u svibnju u portugalskom Portu, obratili povjerenik Komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit i portugalska ministrica za europske poslove Ana Paula Zacarias čija zemlja trenutno predsjeda Vijećem.

“Akcijski plan unosi novi život u 20 načela Socijalnog stupa i zacrtava tri cilja za 2030., a koji moraju biti odraz zajedničke ambicije, a to je da barem 30 posto populacije do 32 godine treba biti zaposleno do 2030., barem 60 posto svih odraslih treba svake godine biti uključeno u neku vrst osposobljavanja te broj osoba kojima prijeti siromaštvo i socijalna isključenost mora  do 2030. biti snižen za barem 15 milijuna”, kazao je Schmit.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay