Euro je nedavno pao na novu najnižu razinu u zadnja dva desetljeća, dok dolar raste, a neizvjesna zima kuca na europska vrata. Valuta je pala čak 1,1 posto na 0,9928 u ponedjeljak, a ovaj pad je samo početak još dubljeg zarona, smatraju stručnjaci. Euro se time dodatno udaljio od kratkog razdoblja olakšanja koje je postavilo euro na oko 1,03 dolara ranije ovog mjeseca, objavio je Bloomberg. 

Valutom se u ponedjeljak trgovalo na razinama koje smo posljednji put imali priliku vidjeti 2002., samo nekoliko godina nakon što je euro uopće nastao. Bloombergov Dollar Spot Index porastao je na 0,7 posto, što je najveća razina od 15. srpnja, a iz Morgana Stanleya predviđaku da će euro u ovom tromjesečju pasti na 0,97 dolara, na razinu koja nije zabilježena od ranih 2000-ih.

Nomura International cilja na 0,975 dolara do kraja rujna, nakon čega bi tržište moglo tražiti razinu od 0,95 dolara, pa čak i nižu, s obzirom da pritisak na opskrbu energiju znatno povećava rizik od nestanka struje i potencijalno motivira uvoz eura. 

– Na kraju ljeta vraća se pritisak na euro, djelomično zato jer je dolar licitiran, a djelomično zbog neizvjesne situacije u europskom gospodarstvu – napisao je devizni strateg iz Societe Generale SA, Kit Juckes u bilješci klijentima.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr