Europski supermarketi mogli bi ove godine zaradom nadmašiti očekivanja tržišta jer drže cijene namirnica na visokoj razini, unatoč nižim troškovima. Račune bi im mogli pomrsiti pokušaji vlada da ukrote inflaciju.

Ulagači pojačano kupuju dionice lanaca supermarketa, poput Tesca i Carrefoura, čija je zarada porasla zbog podignutih cijena široke lepeze prehrambenih artikala, od tjestenine do čokolade, piše Reuters.

Zarada će im porasti snažnije no što je tržište prognoziralo, smatraju u američkoj investicijskoj banci JPMorgan. Britanska banka Barclays ulagačima preporučuje dionice Tesca, Carrefoura i Sainsburyja, budući da cijene u njihovim trgovinama i dalje visoke unatoč nižim troškovima.

Inflacija u eurozoni osjetno je oslabila u svibnju, kliznuvši na 6,1 posto, zahvaljujući jeftinijoj energiji. No, blagodati slabije inflacije još ne osjećaju građani koji kupuju hranu i osnovne potrepštine.

“Ne vidimo da se to pretočilo u (niže) cijene, a problem je u povećanju marži”, objašnjava Dean Turner iz britanskog ogranka UBS-a.

“Zato što (poduzeća) i dalje mogu podizati cijene uz izliku o visokoj inflaciji”, objašnjava.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay