Globalni turizam, koji je lani imao par prihoda od 57 posto, u 2021. bi trebao ostvariti oko 20 posto manje prihoda nego 2019. godine, a potpuni oporavak turizma može se očekivati u roku od 3 do 5 godina.

Kad je Europa u pitanju, pritom se očekuje da će se najbrže oporaviti destinacije kao što su Portugal, Turska i Grčka, Španjolska i Francuska imat će najsporiji povratak, a Hrvatska će biti negdje između.

To su predviđanja kuće Euromonitor koje je iznijela šefica odjela turizma Caroline Bremner u petak, na webinaru u organizaciji Instuta za turizam na temu izgradnje boljeg i održivog turizma nakon pandemije.

“Splitsko dalmatinska županija ima strateški plan razvoja održivog turizma, s točno utvrđenim slabim točkama, od infrastrukture do gužve, no otvoreno trebamo reći da će to biti jako teško provesti jer imamo jako slabu podršku partnera, odnosno turističkih djelatnika.

Njima je najvažnije da ostvare rast noćenja i prihoda”, istaknuo je Joško Stella, direktor turističke zajednice Slitsko dalmatinske županije.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay