Zagrebačke ugostitelje, kao i većinu ostalih u Hrvatskoj, muče i dalje isti problemi od početka pandemije, a to su pad prihoda od oko 50 posto i nedostatak radnika, koje teško uz sva porezna i druga opterećenja mogu platiti više, pa su ponovno zatražili niži PDV, pomoć za zadržavanje radnika i nadoknadu barem dijela fiksnih troškova.

Dio je to zaključaka s 13. foruma ugostitelja u petak održanog u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreba i Nezavisne udruge ugostitelja.

“Najviše stradavaju odnosno jako teško opstaju caffe barovi i noćni klubovi, kod kojih ima malo ili nikakvog prometa, i sigurno ne možemo govoriti o uspješnoj sezoni na razini cijelog sektora. Ključna bi nam bila Vladina odluka o poreznom rasterećenju, pa i smanjenju PDV-a. Ako tijekom Adventa ne uspijemo ostvariti veći prihod, imat ćemo jako tešku zimu te bi brojka od 1.100 zatvorenih ugostiteljskih objekata u Zagrebu od početka pandemije mogla i porasti”, upozorila je predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Žakline Troskot. Dodala je da restorani rade nešto malo bolje, jer i nisu bili tako dugo zatvoreni kao barovi i klubovi, a pad prometa im se kreće oko 30 posto u odnosu na 2019.

Naglasila je i da bi svima pomoglo da se ubrzaju procesi izdavanja dozvola za rad stranaca, budući da je domaće radnike sve teže naći.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay