UZMI ILI OSTAVI

Kako piše novac.hr, klijentica Splitske banke koja je 2006. podigla kredit za adaptaciju u iznosu od 79.415 švicarskih franaka podnijela je tužbu Općinskom sudu u Rijeci zbog neosnovanog povećanja kamatne stope na mjesečne iznose koje je plaćala osam godina, do konverzije kredita 2015. godine.

Zatražila je obeštećenje od 4824 eura u kunskoj protuvrijednosti, s pripadajućim zateznim kamatama, ali Općinski sud joj je u svibnju 2017. odbio zahtjev, navodeći da nema pravni interes za vođenje parnice jer je pristala na konverziju. Naložio joj je plaćanje sudskih troškova od 7195 kuna. Protiv te odluke tužiteljica se žalila Županijskom sudu, navodeći da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, ali on je prihvatio argumente Općinskog suda.

U žalbi tužiteljica navodi da je konverzija rađena po principu uzmi ili ostavi, zbog čega potrošači nisu imali drugu opciju nego prihvatiti bilo kakvu ponudu banke. 

USTAVNI SUD ODBACIO 450 TUŽBI

Nakon posljednje odluke Vrhovnog suda u oglednom sporu na inicijativu Općinskog suda u Pazinu veliki broj građana obratio se Ustavnom sudu. Međutim, on je proteklih dana odbacio oko 450 ustavnih tužbi uz obrazloženje da ogledni postupak ne predstavlja pojedinačni akt protiv kojeg bi Ustavni sud bio nadležan pružiti ustavnosudsku zaštitu. To ujedno znači da onima koji su nezadovoljni još preostaje obratiti se Europskom sudu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay