U Nizozemskoj cijene narasle 27 posto u jednom danu…

Njemačka je na putu da zatvori gotovo polovicu svojih nuklearnih reaktora prije kraja 2021. Zatvaranje bi trebalo predstavljati ogroman teret europskim energetskim mrežama suočenim s jednom od najgorih energetskih kriza ikada. U sklopu nacionalnog nuklearnog ukidanja, Berlin će zatvoriti svoje tvornice Grohnde, Gundremmingen C i Brokdorf, ostavljajući tako samo tri reaktora koji će također biti isključeni do kraja sljedeće godine.

Iako se o gašenjima zna već godinama i malo je vjerojatno da će uzrokovati skok cijena, uklanjanje četiri gigavata baznog dotoka energije naglašava sve manju pričuvu međuspremnog kapaciteta u Njemačkoj. Zbog toga su cijene električne energije za isporuku 2022. ove godine porasle više od pet puta. Trenutne cijene električne energije diljem Europe rekordno su visoke, a očekuje se da će se Njemačka oslanjati na skupi plin i ugljen još dva desetljeća, prije nego što se i oni postupno ukinu.

Rastuće oslanjanje na fosilna goriva neizbježno će dodatno povećati emisije ne samo u Njemačkoj. Druge europske zemlje također su morale pojačati proizvodnju električne energije na ugljen u posljednjih nekoliko mjeseci jer opskrbe plinom nisu zadovoljile rastuću potražnju, a proizvodnja vjetra je pala. Istodobno, zadržavanje otvorenih nuklearnih elektrana više nije opcija, jer bi taj potez zahtijevao stotine milijuna eura ulaganja, smatra Koenig.

Europske cijene prirodnog plina premašile su u utorak 2150 dolara za 1000 kubičnih metara po prvi put u povijesti. Cijena u TTF čvorištu u Nizozemskoj, referentna cijena plina za Europu, porasla je oko 27 posto u jednom danu na gotovo 210 dolara po megavat-satu u kućanstvima. Porast je neznatno splasnuo kada su se tržišta jutros otvorila, a siječanjskim futures ugovorima trgovalo se po cijeni oko 1970 dolara.

Do skoka cijena u utorak došlo je nakon što su obustavljene isporuke plina Njemačkoj preko plinovoda Yamal-Europa iz Rusije. Tokovi su preusmjereni na istok u Poljsku, a ruski Gazprom nije rezervirao dodatne količine crpljenja za srijedu, pokazuju podaci ruskog operatera za prijenos plina Gascade. 

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Pixabay