MUENCHEN, 25. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Poslovno povjerenje u Njemačkoj u siječnju je pogoršano u kontekstu sve veće geopolitičke neizvjesnosti u svijetu, pokazalo je u srijedu izvješće uglednog njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo. 

Ifo indeks poslovnog povjerenja u siječnju je iznosio 109,8 bodova, što znači da je skliznuo 1,2 indeksna boda u odnosu na prošli mjesec i na najnižoj je razini od rujna, kada je iznosio 109,5 bodova.

Analitičari su procjenjivali da će blago porasti, na 111,3 boda.

“Njemačko gospodarstvo novu je godinu započelo uz poljuljano povjerenje. Kompanije su iskazale veće zadovoljstvo aktualnom poslovnom situacijom, ali su manje optimistične u pogledu šestomjesečnog razdoblja”, zaključio je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest.

Podindeks koji mjeri ocjene postojeće gospodarske situacije blago je porastao, dok je pokazatelj očekivanja za budućnost znatnije pogoršan. Podindeks koji mjeri očekivanja skliznuo je više od dva indeksna boda, na 103,2 boda, s prosinačkih 105,5 bodova, pokazalo je najnovije istraživanje Ifo-a.

Pogoršano je povjerenje tvrtki u sva četiri sektora obuhvaćena istraživanjem – proizvođačkom, graditeljskom, veleprodajnom i maloprodajnom.

“Njemačkoj velike glavobolje zadaju moguće posljedice trgovinskih sankcija koje je najavio američki predsjednik Donald Trump”, napisao je analitičar u banci ING Diba Carsten Brzeski.

Pritom dodaje da su u 2016. Sjedinjene Države prvi puta nakon više godina istisnule Francusku s pozicije najvećeg njemačkog izvoznog klijenta. Kada se u obzir uzmu i rizici po njemački izvoz povezani s izlaskom Britanije iz Europske unije, sve upućuje na zaključak da će njemačko gospodarstvo i u novoj godini u velikoj mjeri biti ovisno o domaćoj potražnji, zaključuje Brzeski.

(Hina)