Jedan je domaći proizvođač raznoga građevnog materijala obavijestio građevinske kompanije da su tijekom veljače i ožujka enormnog narasle cijene sirovina, pa će ta kompanija do travnja morati podići svoje cijene za 25 posto. A cijene raznih materijala već i dosad su skakale do 65 posto!

Eksplozija rasta cijena građevnog materijala, pogotovo željeza i njegovih konstrukcija te čelika i stiropora, kao i drugih izolacijskih materijala, već je sad zabrinula građevinske poduzetnike, ali i kupce stanova jer se očekuje da će poskupjeti i građevinski radovi, a posljedično i cijene stanova. A možda i infrastrukturni projekti!

U Ikoma prodajnom centru kažu da je u posljednjem kvartalu prošle godine rasla cijena metala, što se intenziviralo i kontinuirano nastavlja i u ovoj godini.

– Kako rastu cijene sirovina, linearno rastu i cijene svih gotovih proizvoda. Postotno se rast cijena kreće od pet do 25 posto, ovisno o skupini proizvoda, a cijena onih čiji je većinski sastav metal čak se i udvostručila – objašnjavaju u Ikoma prodajnom centru.

Poskupljenja u zadnja četiri mjeseca:

  • 50% željezo, čelik i armature
  • 25% stiropor, kamena vuna, stiroduri
  • 20% bitumen 20

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay