ZAGREB, 28. travnja 2017. (Hina) – HEP grupa lani je ostvarila konsolidiranu neto dobit u iznosu od 2,045 milijardi kuna, što je 5,4 posto viša neto dobit nego 2015. godine kada je iznosila 1,94 milijarde kuna, pokazuju podatci iz revidiranih financijskih izvješća za prošlu godinu koje je u petak objavila Hrvatska elektroprivreda (HEP). 

“HEP grupa je treću poslovnu godinu za redom ostvarila iznimno dobar rezultat. Prema revidiranim financijskim izvješćima, u 2016. godini ostvarena je konsolidirana neto dobit od 2,045 milijardi kuna”, navodi se u priopćenju HEP-a.

Poslovni prihodi u 2016. iznosili su 14,4 milijarde kuna, što je za 169,1 milijun kuna ili 1,2 posto manje u odnosu na 2015.

Troškovi poslovanja lani su iznosili 11,7 milijardi kuna i na godišnjoj su razini porasli za 103,5 milijuna kuna ili 0,9 posto.

Ostvarene su investicije u iznosu od 2,59 milijardi kuna, koje su financirane vlastitim sredstvima bez potrebe dodatnog dugoročnog zaduženja, navode iz HEP-a.

U priopćenju također ističu kako je u 2016. godini rasla proizvodnja hidroelektrana i termoelektranama te je povećana nabava električne energije na tržištu.

“HEP je u 2016. godini povećao prodaju električne energije u Hrvatskoj, no uz smanjenje prihoda zbog pada ukupne razine jediničnih cijena električne energije za sve kategorije kupaca (kućanstvo i poduzetništvo), kako korisnika javne usluge opskrbe, tako i opskrbe pod tržišnim uvjetima. Prihodi od prodaje električne energije izvan Hrvatske značajno su povećani u odnosu na 2015. godinu uslijed većeg izvoza viškova električne energije proizvedene u elektranama HEP-a te veće prodaje kupcima u regiji”, navodi se u priopćenju.

Iz HEP-a također ističu kako je u prošloj godini stabiliziran tržišni udjel HEP-a u opskrbi domaćih kupaca električnom energijom.

U segmentu opskrbe poslovnih kupaca na slovenskom tržištu ostvaren je udjel od 12,5 posto te je ostvaren iskorak i na druga susjedna tržišta (Bosna i Hercegovina i Srbija), čime je HEP dodatno učvrstio poziciju tržišnog lidera u opskrbi električnom energijom, navodi se u priopćenju.

Iz HEP-a također podsjećaju da je rejting agencija Standard & Poor’s povećala samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga HEP-a s b+ na bb, ali i ukupnu ocjenu HEP-ovog kreditnog rejtinga s BB- na BB. Time se ukupna ocjena kreditnog rejtinga izjednačila s ocjenom rejtinga Republike Hrvatske, a prema mišljenju agencije, HEP zasad ne može imati bolji rejting od države. Pozitivna ocjena je izravan rezultat aktivnog korporativnog upravljanja financijskim položajem i ukupnim poslovanjem u HEP-u. Nadalje, kako je u prosincu 2016. došlo do rasta prognoze rejtinga za Republiku Hrvatsku, agencija je potvrdila dugoročni kreditni rejting HEP-a (BB) te povećala izglede kretanja ocjene rejtinga s negativnih na stabilne.

“Takvo uspješno i proaktivno poslovanje te ostvareni respektabilni rezultati HEP-a u 2016. godini čvrst su temelj razvoja HEP-a kao suvremene i efikasne kompanije usporedive sa srodnim europskim tvrtkama, koja će biti spremna odgovoriti na buduće tržišne izazove”, zaključuje se u priopćenju.

Uz konsolidirano izvješće za HEP grupu, danas je objavljeno i revidirano financijsko izvješće vladajućeg društva, HEP-a d.d.

Po podatcima iz tog izvješća, HEP d.d. je lani ostvario neto dobit u iznosu od 1,3 milijarde kuna, što je za oko 300 milijuna kuna manja neto dobit nego 2015. godine, kada je iznosila 1,6 milijardi kuna.

Poslovni prihodi u 2016. godini iznosili su gotovo 7,9 milijardi kuna te su bili 6,3 posto manji nego godinu ranije, “najvećim dijelom zbog smanjenja prihoda od prodaje plina na veleprodajnom tržištu za 229,7 milijuna kuna”, navodi se u izvješću HEP-a d.d.

“U 2016. godini prodano je 6.310 gigavatsati (GWh) plina, za 255 GWh više nego u prethodnoj godini, no unatoč tome ostvaren je manji prihod u iznosu od 1,2 milijarde kuna, zbog smanjenja prodajne cijene koju utvrđuje Vlada Republike Hrvatske”, ističu iz HEP-a.

Prihodi od prodaje električne energije lani su iznosili nešto više od 6 milijardi kuna i smanjeni su za 60,6 milijuna kuna, što iz HEP-a objašnjavaju manjim prihodom od prodaje električne energije u Hrvatskoj za 360 milijuna kuna (6,5 posto) uslijed nižih prodajnih cijena, dok su prihodi od prodaje električne energije u inozemstvu veći za 301,6 milijuna kuna (61,6 posto) i iznose 790,8 milijuna kuna, što je rezultat većeg angažmana i pojačanih aktivnosti na regionalnom tržištu.

Poslovni rashodi HEP-a d.d. lani su iznosili nešto više od 7 milijardi kuna i manji su za 112,1 milijuna kuna (1,6 posto) u odnosu na prethodnu godinu, zbog manjih troškova nabave električne energije, navodi se u izvješću.

(Hina)