Troškove ugradnje i ostale povezane troškove snosi HEP ODS.

Pametna brojila za potrošnju struje jedan su od glavnih preduvjeta za uspostavu jedinstvenog unutarnjeg tržišta električne energije u EU, što će omogućiti potpunu liberalizaciju tog tržišta. U HEP-u kažu da je masovna ugradnja naprednih brojila u kućanstva u Hrvatskoj počela potkraj 2018. U nabavu 260.000 naprednih brojila dosad je uloženo oko 160 milijuna kuna, piše Večernji list.

– Prema cjeniku nestandardnih usluga, kupac koji želi ugradnju naprednog brojila mimo planiranog redoslijeda plaća nabavu naprednog brojila, a trošak ugradnje stoji 390 kuna, a 20 kuna mjesečno plaćaju se povećani troškovi komunikacije. Cijena naprednih brojila – ovisno o tome jesu li jednofazna, trofazna, radna, kombi… – iznosi od 600 do 900 kuna – navode u HEP-u.

U HEP-u objašnjavaju da su napredna brojila samo dio sustava koji se naziva napredna mjerna infrastruktura i potpuna funkcionalnost ostvaruje se radom cijelog sustava. U HEP-u kažu da je minimalni skup funkcija naprednog mjernog sustava dan u preporuci Europske komisije 2012/148/EU, a te funkcije su, među ostalim, očitanja potrošnje izravno za korisnika mreže, očitavanje mjernih podataka dovoljno često da bi se postigla ušteda energije, očitanje povijesnih podataka najmanje u razdobljima od 15 minuta, pohrana podataka za daljnje analize daljinskog očitovanja mjernih i kontrolnih podataka, daljinsko uključivanje i isključivanje, sprečavanje neovlaštenog korištenja struje…

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay