Prosječnom kućanstvu, koje je dosad za plin godišnje izdvajalo 860 eura, račun bi od 1. travnja trebao skočiti na 1900 eura, a hoće li se crni scenarij i dogoditi, ovisi o Vladinim mjerama

S 41 eura na 106 eura po megavatsatu. Dodaju li se tome troškovi opskrbljivača, poput PDV-a, transporta i tome slično, cijena plina od 1. travnja iznosit će i 130 eura po megavatsatu.

Nisu sad to više samo predviđanja, špekulacije i “možda hoće, možda neće”, novi plinski ceh izračunala je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), kao što to stalno radi prije nove plinske godine, po formuli utvrđenoj metodologijom utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, piše Večernji list.

Ograničena cijena plina, međutim, jedna je od mjera koja će svakako biti produljena, kažu u Vladi, ali kako i pod kojim uvjetima, to još, barem tako tvrde, nije definirano. Da se mjere pripremaju, potvrdio je i premijer Andrej Plenković, dok je ministar financija Marko Primorac dao naslutiti da bi se mogao raditi svojevrsni registar kućanstava na temelju kojeg bi se procijenilo komu određena subvencija treba više, a komu manje. Imovinski cenzus, drugim riječima.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay