Sobarice, kuhari i konobari najtraženiji…

Prijašnjih se godina manjak radnika na Jadranu rješavao angažiranjem onih iz unutrašnjosti Hrvatske, najviše iz Slavonije, ali ta formula više nije spasonosna. Što zbog negativnih demografskih trendova, što zbog iseljavanja, ali i činjenice da je u pandemijskim godinama značajan broj ljudi koji su radili u turizmu novu priliku potražio u drugim sektorima. Zbog svega toga pronalazak kadrova predstavljat će sve veći izazov za domaće hotelijere, ugostitelje i turizam općenito.

Samo za ovu sezonu traže 1.000 radnika kojima će, kažu, pružiti uvjete za razvoj kvalitetne karijere u turizmu. Među deficitarnim zanimanjima izdvajaju radna mjesta poput sobarica, pizza-majstora, mesara, kuhara i konobara. Putem agencija za zapošljavanje uspijevaju doći do određenog broja zaposlenika, ali navode da je primjetan i veliki broj kandidata iz stranih zemalja koji im se izravno javljaju na natječaje za posao.

“Prednost pri zapošljavanju dajemo lokalnom stanovništvu te ljudima iz Hrvatske. S obzirom na dobre najave za nadolazeću turističku sezonu, među zaposlenicima ima i stranih državljana, čiji udio u ukupnom broju zaposlenika iznosi otprilike 12 posto. Ti zaposlenici uglavnom dolaze iz susjednih zemalja, a imamo i zaposlenike iz nešto udaljenijih zemalja”, kažu u tvrtki Aminess hoteli i kampovi.

Kako je potreba za radnicima sve veća, a njih je, nažalost, sve manje, što zbog negativnih demografskih trendova, a što zbog iseljavanja, posljednjih godina hotelske kuće na razne načine pokušavaju zadržati i privući nove radnike − od raznih bonusa i financijskih nagrada pa do edukacija te besplatnog smještaja i prehrane.

U Maistri ističu da je njihova prednost mogućnost rada tijekom cijele godine, sudjelovanje u programima osposobljavanja kojima se potiče stalan razvoj profesionalnih vještina te osposobljavanje kvalitetnoga operativnog i rukovodećega kadra, mogućnost napredovanja te rad u najboljim hotelima u regiji. Svim svojim zaposlenicima, kojima je potrebno, organiziraju i plaćaju smještaj. Imaju i pravo na dva topla obroka dnevno te naknadu za prijevoz na posao, a isplaćuju im i dodatke na plaću, odnosno regres za godišnji odmor, božićnicu, jubilarne nagrade i solidarnu pomoć.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay