Hrvatska na globalnoj ljestvici ostvarenosti ciljeva održivog razvoja ne stoji loše, ali treba napredovati u područjima poput razvoja infrastrukture i gospodarskog rasta te održive proizvodnje i potrošnje, rečeno je u utorak na konferenciji “Društveno odgovorno poslovanje (DOP) kao strateški okvir poslovanja – uspješne priče”.

Ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj Mirjana Matešić rekla je kako međunarodna istraživanja pokazuju da je Hrvatska u gornjoj trećini po ostvarenosti ciljeva održivog razvoja. Hrvatska je, naime, 36. od 149 mjesta koja su obuhvaćena istraživanjem međunarodne organizacije SDG Index.

“Globalno gledano time možemo bit zadovoljni, ali istraživanje je pokazalo da smo manjkavi u cilju koji se bavi partnerstvom za razvoj, ali i u cilju rodne ravnopravnosti. Vezano uz gospodarstvo, u Hrvatskoj su se nedostaci pokazali u ciljevima razvoja infrastrukture i gospodarskog rasta, odnosno održive proizvodnje i potrošnje, a upravo su to područja u kojima gospodarstvo treba i može dati značajan doprinos”, rekla je Matešić.

Podsjetila je da je, radi unaprjeđenja održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja, Vlada osnovala Povjerenstvo za održivi razvoj te da je u pripremi analiza usklađenosti politika s provedbama održivog razvoja.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock