Republika Hrvatska, zastupana po Ministarstvu financija, realizirala je na domaćem tržištu kapitala izdanje obveznica dospijeća 2023. godine u ukupnom nominalnom iznosu od 5,8 milijardi kuna, priopćilo je Ministarstvo financija.

Izdanje obveznica realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 1,75 posto te prinos od 1,80 posto. Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 27. studenog 2017. godine.

Prikupljena sredstva bit će upotrijebljena za refinanciranje obveznice RHMF-O-17BA te financiranje općih potreba državnog proračuna, kaže se u priopćenju. Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio da će se, osim za refinanciranje stare obveznice, dio sredstava iz novog izdanja koristiti i za smanjivanja duga po trezorskim zapisima. Saldo upisanih kunskih trezorskih zapisa nakon ovotjedne aukcije iznosi 18,05 milijardi kuna.

“Nakon strateškog odabira povoljnog trenutka za izdanje euroobveznica, u uvjetima povoljnih tržišnih kretanja Ministarstvo financija uspješno je realiziralo izdanje obveznica i na domaćem tržištu”, kaže se u priopćenju.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr