Onečišćenje zraka vodeći je okolišni uzrok 400.000 preuranjenih smrti u EU, rečeno je na stručnom skupu

U Izvješću EEA o kvaliteti zraka u Europi iz 2020., Hrvatska je među šest država s premašenom gornjom graničnom vrijednosti sitnih lebdećih čestica. Istodobno, samo na širem splitskom području, postoji samo jedna državna mjerna postaja, i to na Visu.
Sve te informacije navedene su u Izvješću Pučke pravobraniteljice, koje je na stručnom skupu u organizaciji Sunca, iznijela Maja Hasanbašić iz ureda Pravobraniteljice.

Čulo se i kako je Ured pravobraniteljice u protekle tri godine zaprimio i prve pritužbe okolišnih udruga zbog degradacije pomorskog dobra, a u okviru ispitnog postupka MZOE je potvrdilo kako je prilikom izvođenja građevinskih radova za zahvat za koji je prethodno izrađen Elaborat zaštite okoliša, ipak bilo degradirano morsko dno.

U sklopu projekta “Sačuvajmo Ekosustave Jadranskog mora Aktivnim Sudjelovanjem –SEAS” organizirala Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita.

Na skupu je predstavljeno i Izvješće Pučke pravobraniteljice pod nazivom „Pravo na zdrav život i klimatske promjene u Republici Hrvatskoj 2013.-2020.“.

– Danima nakon katastrofalnog požara u Splitu 2017. godine, kada je vatra zahvatila i odlagalište otpada Karepovac, građani su udisali onečišćen zrak, no Nastavni zavod za javno zdravstvo u svojim priopćenjima nije spominjao negativan utjecaj koji na zdravlje imaju višestruko prekoračene štetne čestice u zraku. S jedne strane, u javnosti se tvrdilo da se količina štetnih čestica kretala u okviru dopuštenih vrijednosti, iako su u danima aktivnog požara bile registrirane četverostruke vrijednosti čestica PM10 i peterostruko povećane vrijednosti sumporovodika, da bi s druge strane, preporuke građanima glasile da ostanu u svojim domovima. Slična situacija ponovila se nakon požara na odlagalištu otpada Jakuševac, kada građani nisu dobivali adekvatne i pravovremene informacije –samo su neki od podataka iz Izvješća Pučke pravobraniteljice, o kojima je bilo riječi na skupu.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay