“Kod nas se to više osjeti nego u drugim zemljama jer je Hrvatska uvijek bila smeće za trećerazrednu hranu. Sad kad nema velikih viškova hrane u Europi, ta jeftina hrana više ne dolazi u Hrvatsku. Sad se to poravnalo sa zemljama u okruženju i sad se cijene formiraju kao u ostalim zemljama”, rekao je Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović bio je gost Newsrooma u kojem je komentirao hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju te novi zakon o poljoprivrednom zemljištu koji bi trebao zaštititi male proizvođače.

“Inače, u Hrvatskoj je do sada bilo svega 20 posto crpki koje su držale plavi dizel, a sad ga isključivo drže Inine crpke. Zbog toga se sad stvaraju velike gužve jer ispada da ga u prosjeku drži jedna crpka po županiji”, rekao je te dodao: “Dani su sve kraći, žetva je u punom jeku, vrlo je teško, pogotovo malim tvrtkama i malim OPG-ovima koji ne mogu čekati par sati u redu i onda shvatiti da više nema goriva za njih”.

Kaže da su cijene kruha specifična situacija, no s njim ne bi trebalo biti problema jer kako kaže, samododstatni smo u proizvodnji žitarica.

“Problem je u tome što godinama nije bilo brige oko preradbenih kapaciteta, nemamo dovoljno mlinara, prerade, silosa i tu je izvor problema. Za vrijeme ljetnih mjeseci žitarice izvozimo po znatno nižim cijenama, a onda se nakon toga u ostatku godine opet uvozi po znatno većim cijenama. To je zato jer nismo vlasnici velikih lanaca”, rekao je.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay