Da su u izradu mape uvrstili zadnje turističke informacije iz 2019., konkre(ve)tna situacija po cijelu Hrvatsku bi bila još znatno uvjerljivija. Hrvatska turistička zajednica u kolovozu je te pretkrizne godine prebrojala više od 1,7 milijuna stalnih kreveta u našem turističkom smještaju. Nastavimo li ovim tempom, mogli bi se ubrzo svima hvaliti da smo zemlja s duplo više kreveta nego stanovnika.

Na temelju podataka Eurostata, na portalu Landgeist objavljena je karta broja turističkih kreveta koje nude pojedine europske regije: jadranska Hrvatska, koju čine Dalmacija i Istra s Kvarnerom, uvjerljivi je rekorder po broju postelja koje se nudi gostima na čitavom starom kontinentu.

Apartmančić po apartmančić i na samom smo vrhu, a pritom smo i skroz samozatajni. Nemamo se puno vremena hvaliti jer još vrijedno ziđamo. Brojke sugeriraju kako bi slogan naše turističke zajednice trebao glasiti kao parafraza davnih stihova Jure Kaštelana: Dođi, prijatelju, i lezi: nigdje toliko postelja kao u uvali moga djetinjstva.

Čak četiri od pet “najkrevetnijih“ područja u Europi nalazi se, nikakvo čudo, na mediteranskoj obali. No da je upravo hrvatska obala Mediterana jača po smještajnoj ponudi od Azurne Obale, Baleara, Katalonije, Andaluzije, grčkih otoka ili talijanske Toskane ili Veneta ne mogu se načuditi ni na Landgeistu. Naših milijun i 81 tisuću turističkih kreveta naspram „tričavih“ 600-injak tisuća na Azurnoj obali ili 791 tisuću u Kataloniji djeluje im posve nedohvatljivo, a bili bi još šokiraniji da znaju kako su podaci Eurostata paušalni

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay