Većina današnjih web stranica sprema kolačiće na uređaje posjetitelja, što prema važećem zakonodavstvu zahtijeva privolu korisnika. Nažalost, jako velik broj hrvatskih web stranica tu privolu još uvijek ne prikuplja na ispravan i zakonit način. Takve probleme želi riješiti Regula, novopokrenuta platforma za upravljanje privolama za kolačiće s jedinstvenim značajkama, prva sa sučeljem i korisničkom podrškom u potpunosti na hrvatskom jeziku.

Osnivač Regule, konzultant za zaštitu osobnih podataka Duje Kozomara kaže kako je u svom radu shvatio  da većina obavijesti o kolačićima na koje nailazimo nije dovoljno transparentna niti uopće nudi mogućnost izbora posjetiteljima –  s tim da neke web stranice koriste servise koji to niti ne omogućuju.

Na taj način tvrtke riskiraju novčane kazne, ali i rušenje vlastite poslovne reputacije te gubitak korisničkog povjerenja. Tako se pomalo rodila ideja o izradi alata koji bi tu proceduru učinio što jednostavnijom i pristupačnijom našim poduzetnicima, web izdavačima i institucijama – kaže Kozomara.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay