Komisija je objavila podatke za 2018. godinu prema kojima su zemlje članice izgubile oko 140 milijardi eura očekivanih prihoda od PDV-a.

Velike su razlike među zemljama članicama. Najveća razlika očekivanih od stvarno prikupljenih sredstava kroz PDV ima Rumunjska 33, 8 posto, a slijede Grčka 30,1 posto te Litva 25,9 posto.

Najmanje razlike imaju Švedska 0,7 posto, Hrvatska 3,5 posto, Finska 3,6 posto.

U apsolutnim iznosima najveće gubitke ima Italija, 35,4 milijarde eura; Velika Britanija 23,5 milijarde i Njemačka 22 milijarde.

Hrvatska je prikupila 252 milijuna eura manje od očekivanih prihoda o PDV-a u 2018. godini.

“Današnje brojke pokazuju kako napori na ukidanju mogućnosti za prijevaru i utaju PDV-a ostvaruju postupan napredak – ali i da je preostalo još dosta posla. Pandemija koronavirusa dramatično je izmijenila gospodarske izglede EU i spremna je nanijeti ozbiljan udarac i prihodima od PDV-a. U ovom trenutku više nego ikada, zemlje EU jednostavno si ne mogu priuštiti takve gubitke. Stoga moramo učiniti više na ponovnoj odlučnosti u borbi protiv prijevara povezanih s PDV-om, istodobno pojednostavljujući postupke i poboljšavajući prekograničnu suradnju”, izjavio je povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay