Agencije za kreditni rejting sa sve većom blagonaklonošću gledaju na potencijale zaduživanja (i vraćanja dugova) Hrvatske. Uz ulazak u eurozonu to je značajnije povećalo interes globalnih investitora za hrvatskim obveznicama izdanima na inozemnom tržištu (euroobveznice – eurobond). Valja istaknuti kako sveobuhvatnih podataka o likvidnosti hrvatskih državnih obveznica na globalnoj razini nema. Inače, hrvatskim se euroobveznicama dugi niz godina nije osobito mnogo trgovalo, a slična je situacija, općenito govoreći, i danas, posebice u usporedbi s nama bliskim državama.

Ipak, posljednjih godina primjećuju se pozitivni pomaci, doznali smo u financijskoj industriji. Slika interesa za euroobveznicama posebno je zanimljiva u kontekstu okretanja države u zaduživanju prema građanima, početkom godine kroz narodnu obveznicu, a sada i kroz trezorski zapis. Time Ministarstvo financija namjerava unijeti više “šarenila” u strukturu ulagača u hrvatski dug u kojoj su donedavno bili isključivo veliki domaći i strani institucionalni investitori –  mirovinski i investicijski fondovi, banke i osiguravajuća društva.

Bez puno promjene

Kristina Pukšec, voditeljica trgovanja u InterCapitalu, ističe kako likvidnost hrvatskih euroobveznica na stranom tržištu nije pretjerano dobra. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image by Lukas from Pixabay